hormooncoach edeIk herken mezelf niet meer, wat is er aan de hand?

Veel vrouwen met diverse overgangsklachten vragen hulp aan een Care for Womenspecialiste. Voor de meeste vrouwen, namelijk 80 procent, gaat de overgang namelijk samen met vervelende overgangsklachten. Deze klachten, zoals opvliegers en psychische problemen, kunnen erg ingrijpend zijn. Voor een groot deel van deze vrouwen hebben deze overgangsklachten dan ook een grote invloed op hun dagelijks leven, werk en relaties. Overgangsklachten ontstaan aan het einde van je vruchtbare levensfase: je voorraad eicellen, die al voor je geboorte aanwezig zijn, raakt op. De hoeveelheid oestrogeen en progesteron, de vrouwelijke geslachtshormonen, vermindert.

Deze overgangsperiode gaat vaak samen met mantelzorg voor ouder wordende ouders met gezondheidsproblemen en de zorg voor opgroeiende kinderen en pubers. Veel vrouwen zijn daarnaast werkzaam in sectoren waarin sprake is van hoge eisen in het interpersoonlijk functioneren en een hoge werkdruk. Ook relatieproblemen komen veel voor. Stressklachten zorgen voor een hoog cortisolniveau dat je oestrogeenniveau negatief beïnvloedt. Hierdoor nemen je hormonale overgangsklachten, zoals opvliegers, slaapproblemen en depressie, toe. Het kan zeven jaar duren voor je je menopauze, je laatste menstruatie, meemaakt! Er zijn vrouwen die een aantal jaren na de menopauze vervelende overgangsklachten, zoals opvliegers, houden. Veranderende hormoonspiegels zorgen tijdens de overgang voor een ander verloop van lichaamsprocessen. Daardoor kunnen onder andere de volgende overgangsklachten ontstaan:

– Opvliegers en ‘s nachts transpireren                       – Hoofdpijn
– Droge slijmvliezen (bv. van vagina)                         – Vermoeidheid
– Veranderd menstruatiepatroon                                – Slaapproblemen
– Urineverlies                                                                         – Gewichtstoename
– Gewrichts- en spierklachten
– Stemmingsverandering, depressie en burn out

Herken je de volgende vragen? Of heb je een andere vraag? Neem jezelf en dus ook je lichaam serieus: doorlopen met overgangsklachten is niet nodig!

–  Ben ik in de overgang?
–  Horen mijn klachten bij de overgang?
–  Wat kan ik aan mijn overgangsklachten doen?
–  Welke voeding helpt bij het verminderen van overgangsklachten?
–  Hoe verminder ik gezondheidsrisico’s tijdens en na de overgang?
–  Hoe ga ik om met stress in deze fase?

Tijdens een consult gaan we in op jouw persoonlijke situatie.


 

Voor een consult is verwijzing niet nodig, vergoeding vindt plaats vanuit je aanvullende verzekering.

overgang klachten ede